Feelingscoachingbeuningen@gmail.com

Wat is coaching?

Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door:

  • bewustwording en persoonlijke groei
  • het vergroten van zelfvertrouwen en
  • het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden

Coach en gecoachte/coachee nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces.

Zo luidt de definitie van coaching door de NOBCO, de Nederlands orde van beroepscoaches.
Voor mij is coaching een gezamelijk proces waarbij ik als coach de gecoachte help meer inzicht te krijgen in zichzelf, zijn/haar reacties en gedragingen binnen de problemen of blokkades die de gecoachte ervaart. Door samen dingen te bekijken en onderzoeken, af te stemmen en te doorvoelen, komt er meer zicht op en ruimte voor de zaken waar de gecoachte tegenaan loopt.
En aangezien we allebei mensen zijn, is het van belang dat voor het slagen van de coaching voor beiden een goed gevoel bestaat op basis van integriteit en vertrouwen, en een commitment van beide kanten.

Nu zijn er vele manieren van coaching. Als je je er in verdiept, kom je veel termen tegen waar soms je oren van gaan klapperen. Het spreekwoordelijke 'bomen door het bos niet meer zien' hoor ik vaker. Kies vooral voor jezelf een coach (niet een methode) die bij jou past.

Ikzelf geloof in een holistische visie, je lichaam vertelt je heel veel (en soms ook dingen die je liever niet wilt weten inderdaad); door naar je lichaam te (leren) luisteren, even stil te staan, jezelf echte aandacht te geven, kom je verder in de uitwerking van je problemen of thema's. Dit is lichaamsgerichte coaching, het woord zegt het al, hierbij is het van belang dat je vooral ook je lichaam bij je vraagstukken betrekt, en niet uitsluitend zaken 'met het hoofd' beredeneert en probeert op te lossen. Door een moment van 'stilstaan' zoals o.a. bij je ademhaling, kom je erachter dat stilstaan geen stilstand is maar juist vooruitgang, meer helderheid en focus.
Niet dat er geen aandacht mag zijn voor je hoofd en alles wat zich hierin afspeelt, want ook je hoofd hoort bij je lichaam, het gaat om jou als geheel mens.

Daarnaast ben ik Life Coach.
Bij Life Coaching kunnen alle levensvragen aan bod komen, zowel op gebied van loopbaanvragen als persoonlijke vraagstukken, thema's en zingeving. Alles kan en mag dus langskomen wat jou bezig houdt en waar je problemen of blokkades ervaart.
Als je persoonlijke problematiek buiten mijn specialiteiten valt, zal ik dit altijd met je bespreken en je zonodig doorsturen naar een andere specialist.


Wil je kennismaken met mij en bekijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Plan dan een kennismakingsafspraak.